POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Kolorowo, smacznie, zdrowo i lokalnie

Dobre, bo polskie i lokalne fot.: mpr

Od kilku  miesięcy na facebook'u działa grupa – Wirtualny Ryneczek Środa Śląska i okolice. Ciekawa propozycja dla osób, które cenią zdrową i swojską żywność.

Wirtualny Ryneczek to ogólnopolski projekt promujący produkty spożywcze polskiej ziemi, polską kuchnię i tradycję. Jego twórcą jest Marcin Janiszewski, który po zamknięciu wszystkich targowisk w rodzinnym mieście Chodzieży, postanowił zjednoczyć sprzedających i kupujących na ryneczku on-line. W krótkim czasie do grupy chodzieskiej dołączyło ponad 2 tys. osób, pojawiało się kilkadziesiąt ogłoszeń i zapytań. Widząc sukces i powodzenie, Marcin postanowił rozszerzyć działalność o inne regiony. Tak powstał średzki wirtualny ryneczek. Jego administratorką jest Agnieszka Kogutek, mieszkanka Środy Śląskiej, która ceni naturę, zdrowy styl życia i ekologiczną żywność. 
 
Do grupy może dołączyć każdy, w tej chwili liczy ona blisko 900 osób. – Zachęcam do wstawiania bezpłatnych postów sprzedażowych, pytania o dostępność produktów, ceny zakupu, a także popularyzacji naszej grupy zapraszając do niej rodzinę, sąsiadów, znajomych. W ten sposób zbudujemy wielką polską rodzinę konsumentów i sprzedawców dóbr wyłącznie z polskiej ziemi – mówi Agnieszka Kogutek. 
 
 Ogłoszenia na Wirtualnym Ryneczku wyglądają m.in. tak: 
„Mąka nasza lokalna, od lokalnych rolników - Dolnośląskie Młyny S.A. z młyna w Ujeździe #myślglobalniezjadajlokalnie”,
„Witam,  potrzebuje ogórków gruntowych dobrych do kiszenia, może ktoś ma nadmiar chętnie odkupie. Środa Śląska”,
„Naturalnie pyszne brzoskwinie polecają się na deser. Maciejowy Sad zaprasza na absolutnie doskonałe brzoskwinie”,
„Zapraszamy do składania zamówień na Messengera na sękacz ze swojskich jajeczek i prawdziwego masełka. Duży 200 zł z 40 jaj, mały 100 zł z 20 jaj”,
"Witam. oferuję młode ziemniaki. Odmiana – VINETA, produkt z ekologicznej uprawy - BEZ CHEMII! Możliwy dowóz”.
 
Jeśli zastanawiacie się, czy warto korzystać z tej formy zakupów mamy dla Was dwa zdjęcia: ryneczkowe śniadanie i ryneczkowy podwieczorek.
 
 
 
 
Ta uczta to zasługa lokalnych producentów i produktów:
Miód - Pasieka Ziębów oraz Pasieka z Doliny Bystrzycy, olej do smażenia -  Olej To, mąka - Młyn Zawadka, Sonia Krowicka, jajka - Krystian Mazur, owoce, dżemy i soki - Maciejowy Sad, Owoce Lutyni i Malina Jarząbkowice, kawa - Vaile Coffee, wedliny z dziczyzny - Piwnica pod Wołami, sery - Sernica Dolnośląska, Kozie Sery z Parku Krajobrazowego Doliny Jezierzycy i Natalia Wilczek, pomidory - Natalia Janusińska-Wierzbicka, chleby (marchewkowy, wieloziarnisty i śródziemnomorski) - Agnieszka Kogutek.
 

eska

REKLAMA