POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

PepsiCo zainwestuje ponad miliard złotych w zakład pod Środą Śląską. Wmurowano kamień węgielny

Wbudowanie kamienia węgielnego pod budowę zakładu Frito Lay w miejscowości Święte fot.: echosredzkie.pl

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Wczoraj odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę zakładu produkcji przekąsek FritoLay w miejscowości Święte (gm. Środa Śląska).

Inwestycja o wartości ponad miliarda złotych realizowana pod Środą Śląską to piąty obiekt produkcyjny koncernu PepsiCo zlokalizowany w Polsce. Będzie realizowana etapami do 2025 roku. Nowo wybudowany zakład ma zapewnić 450 nowych miejsc pracy. Zakład zapewni dodatkowy potencjał produkcyjny w zakresie szybko zwiększającej się oferty przekąsek firmy, obejmującej smażone chipsy ziemniaczane Lay's, pieczone chipsy ziemniaczane Lay’s Oven Baked, a także chipsy kukurydziane Doritos.

Produkowane w fabryce przekąski będą trafiać na rynek poslki oraz do ponad 20 krajów m.in. Niemiec, Czech czy Węgier. Obiekt powstanie na 30-hektarowej działce w miejscowości Święte na terenie Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. W uroczystości wmurowania kamienia węgielnego udział wzięli m.in. przedstawiciele polskiego rządu, w tym premier Mateusz Morawiecki, konsul generalny USA, władze regionalne i lokalne, w tym burmistrz Środy Śląskiej, zarząd Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu Legnickiej oraz Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, a także przedstawiciele projektanta – firmy ARUP oraz generalnego wykonawcy – firmy Budimex.

W Polsce inwestujemy i działamy już od 30 lat. Centralne położenie sprzyja rozwojowi naszej produkcji żywności w Europie Środkowej i Wschodniej – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę. – Jednak rozwój musi odbywać się w sposób zrównoważony – zależy nam na tym, aby nasze zakłady były najbardziej ekologicznymi obiektami nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. W Środzie Śląskiej tworzymy przyszłość produkcji żywności. Chcemy zbudować obiekt modelowy pod względem zrównoważonego rozwoju na terenie całej Europy dodał Silviu Popovici.

Nowy, nowoczesny zakład zakłada wykorzystanie rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, wykorzystując rozwiązania proekologiczne. Podobnie jak wszystkie zakłady koncernu PepsiCo w Polsce, obiekt w gminie Środa Śląska korzystać będzie z energii elektrycznej pochodzącej z odnawialnych źródeł energii. Oprócz niskiego zużycia mediów, zakład uzyska pełną samowystarczalność energetyczną, wykorzystując w tym celu energię pochodzącą z własnych paneli słonecznych, podczas gdy w przyszłości zaplanowane jest wybudowanie na miejscu własnej farmy fotowoltaicznej. Ogrzewanie, chłodzenie i woda będą wykorzystywane w obiegach zamkniętych, a dodatkowo zbierana będzie także deszczówka do zastosowań technologicznych. Natomiast obierki, będące elementem ubocznym produkcji, będą poddawane przetworzeniu w generatorze biomasy, tworząc dodatkową energię. Następnie zostaną przetworzone na niskowęglowy nawóz, który będzie udostępniany rolnikom na potrzeby dalszej produkcji rolnej.

Jesteśmy dumni, że w naszym nowym projekcie wykorzystane zostaną najnowocześniejsze zielone technologie. Już teraz korzystamy wyłącznie z energii wiatrowej do zasilania wszystkich czterech zakładów produkcyjnych i centrali PepsiCo w Polsce, a dodatkowo instalujemy panele słoneczne w wybranych obiektach, jak np. w zakładzie produkcji napojów w Michrowie czy w magazynie centralnym w Mszczonowie. Te innowacyjne rozwiązania sprawią, że inwestycja w Środzie Śląskiej do roku 2035 osiągnie neutralność klimatyczną mówił Michał Jaszczyk, prezes PepsiCo Polska.

Produkty rolne na potrzeby produkcji przekąsek w nowym zakładzie dostarczane będą przez polskich rolników ściśle współpracujących z PepsiCo w ramach tzw. Programu Agrarnego. 

echo / mpr

REKLAMA