POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Sok jabłkowy z Lutyni wyróżniony

Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki regionów fot.: umwd

Produkty żywnościowe, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potrawy stanowiące dziedzictwo kulinarne zostały zaprezentowane w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.

Można było je skosztować, zakupić, a nawet zobaczyć sposób ich przyrządzania. Wszystko w ramach regionalnych eliminacji już XI edycji ogólnopolskiego konkursu ‘Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów’. Organizatorami imprezy byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Konkurs uroczyście otworzyli Włodzimierz Chlebosz, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego oraz Bogusław Wijatyk, dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w urzędzie marszałkowskim. Komisje konkursowe miały mnóstwo roboty. Jedna musiała wybrać najlepsze produkty z aż 60 zgłoszonych. Zadaniem drugiej komisji było ocenienie sześciu smakowitych potraw.

Imprezę we wrocławskim centrum handlowym ‘Pasaż Grunwaldzki’ uświetnił występ zespołu folklorystycznego „Strzegomianki” ze Strzegomian oraz pokaz kulinarny w wykonaniu kucharzy z Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Nagrody w postaci sprzętu AGD i pamiątkowe dyplomy laureatom wręczył członek zarządu Włodzimierz Chlebosz.

Laureaci konkursu:

• w kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Nagroda główna:
- Kiełbasa wołyńska z Niemczy - Marii Matusiewicz PPMG Galicja;
- Biała surowa z Zawidowic - Bronisława Urbanowskiego z Masarni Bronisław Urbanowski;
- Ślężański pstrą wędzony - Jacka Chmielowskiego „Ślężański pstrąg”;
- Ser kozi z kozieradką - Bożeny i Daniela Sokołowskich z Gospodarstwa ekologicznego „Kozia Łąka”;
- Miód lipowy (krupiec) - Heleny Malinowskiej;
- Miód Leśny malinowy - Marka i Sylwii Gawron.
Wyróżnienie:
- Pieczona szynka jagnięca - Małgorzaty Makuchowskiej.

• w kategorii: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Nagroda główna:
- Makowicka konfitura z róży - Jolanty Gut;
- Chleb razowy - Marcina Wypchło z Piekarni Lesław i Sławomir Wypchło;
- Karkonoskie rogaliczki orzechowe - Barbary Matyi.
Wyróżnienie:
- Marmolada z jabłek antonówek - Haliny Gulej i Heleny Witos z KGW w Ciepłowodach;
- Sok z poziomki leśnej - skarb z Kotliny Kłodzkiej Zofii Kowalczyk;
- Borowiki rudobaryckie - Barbary Kupis;
- Ogórkowy ślubowski świat - Bogusławy Olszewskiej ;
- Kołacz czadecki (bukowiński) - Jadwigi Krop ze Stowarzyszenia Górali Czadeckich „Strzegomianki”.

• w kategorii: napoje regionalne
Nagroda główna:
- Marciszowski kwas chlebowy - Krzysztofa Solarz;
- Nalewka trześniowa - Haliny Bernackiej z Gospodarstwa agroturystycznego „Piaskowy las”;
Wyróżnienie:
- Naturalny sok jabłkowy z Maciejowego Sadu z Lutyni - Macieja i Jerzego Karczewskich.

• w kategorii: inne produkty regionalne
Wyróżnienie:
- Farsz do pierogów wołyńskich - Halina Bernacka Gospodarstwo agroturystyczne „Piaskowy las”.

• w kategorii: najlepsze danie i potrawa regionalna
I miejsce: Kieselycia z komperami oraz żeberka w kapuście zasmażanej z Hałuszkami - Daniela Pukos i Łukasza Anusz z Karczmy Łemkowskiej;
II miejsce: Kiełbasa chełmska na chlebie chłopskim podana oraz kociołek sudecki - Radosława Galus z Contrakt sp. z o. o. Hotel Zadrna;
III miejsce: Żur polski na zakwasie oraz gołąbki wschodnie na pierzynie z satarażu - PHU Service Restauracja „Opałkowa chata”.



Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2011” w kategorii produkt:
- Chleb z młyna żytni na zakwasie - Zenona Feszczuk z Młyna Usługowego;
- Miód lipowy - Danuty i Henryka Kamaszuk;
- Zawidowicka szynka z prosięcia - Bronisława Urbanowskiego z Masarni Bronisław Urbanowski;
- Cyder - Jabłecznik z Trzebnicy Henryka Nowakowskiego.

Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2011” w kategorii danie i potrawa regionalna:
- Roladki z młodej wrzosówki - Wiesławy i Ireneusza Kocbuch z Gospodarstwa agroturystycznego Eko „Wiecha”;
- Kieselycia z komperami - Daniela Pukos i Łukasza Anusz z Karczmy Łemkowskiej.


Organizowany corocznie konkurs ma na celu identyfikację i promocję tradycyjnej, regionalnej żywności, wytwarzanej z miejscowych surowców przez lokalnych producentów z wykorzystaniem tradycyjnych technologii oraz identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych potrawach stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu.

umwd

REKLAMA