POWIAT ŚREDZKI
Echo Średzkie

Europejskie specjały na widelcu

Europejskie specjały na widelcu fot.: istock.com

Portugalska zupa kamienna, ukraińskie gałuszki, włoska Panna cotta czy polski bigos myśliwski. To tylko przedsmak potraw, których będzie można skosztować podczas tegorocznej Europy na widelcu. Motywem przewodnim czwartej edycji festiwalu będą piłkarskie mistrzostwa Europy.

Impreza kulinarna, pod patronatem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, rozpocznie się w sobotę, 2 czerwca, o godz. 11.00 jarmarkiem produktów spożywczych. Potrwa ona dwa dni i będzie połączona ze sprzedażą i degustacją wyśmienitych piw i win. Dzień później na Rynku we Wrocławiu odbędzie się wielka biesiada, podczas której będzie można spróbować dań z m.in. 16 państw-uczestników Euro 2012. Za porcję potrawy zapłacimy 5 zł, a zebrane w ten sposób pieniądze zostaną przekazane na fundusz stypendialny dla najbardziej uzdolnionych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

W niedzielę uczestnicy Europy na widelcu będą mogli również przyjrzeć się kulinarnym pokazom Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni z najlepszych wrocławskich restauracji. 

Nie zabraknie także dobrej muzyki. Czas fanom sztuki kulinarnej umilać będzie ukraiński zespół Atmasfera. Gwoździem wieczoru będzie koncert Big Bandu, złożony z wrocławskich muzyków, pod wodzą Zbigniewa Czwojdy. Gościnnie z zespołem wystąpi Justyna Steczkowska.

Dodatkowo w niedzielę odbędzie się IV Wrocławski Turniej Nalewek i II Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych oraz spotkanie warsztatowo-informacyjne na temat wytwarzania destylatów w Austrii. Będzie można także poszerzyć swoją kulinarną wiedzę i poszukać inspiracji do gotowania, kupując książki na Kiermaszu Książek Kucharskich.

A jeśli ktoś uważa, że ma kulinarny talent, może wykazać się swoimi umiejętnościami biorąc udział w konkursie na mistrzowski przepis lub na zdjęcie ugotowanej przez siebie potrawy.

Tutaj znajdziecie pełne menu imprezy: http://www.smakiwroclawia.pl/artykuly/624/Menu-Europy-na-widelcu-2012

Smacznego biesiadowania!

Express-Miejski.pl / Sylwia Stwora

REKLAMA